Cahors
Bourgogne
Chablis
Bordeaux
Irouleguy
Wijn en eten
Home
Foto's
Cahors
Foto's
Bourgogne
Foto's
Chablis
Foto's
Wijnbeurs Lille
Vakantiehuizen
en b&b Frankrijk
Foto's
Pécharmant
Contact


Terug naar Pécharmant

Bron: www.hubrechtduijker.com, april 2011

"Wie vanuit de stad Bergerac noordwaarts rijdt, richting Périgueux, vindt meteen rechts na een benzinepomp het wijndistrict Pécharmant. Op de landkaart ligt dit als een halve maan rond Bergerac gebogen; percelen van de stad zelf behoren eveneens tot het gebied. Al in de 13e eeuw ontdekte men dat de heuvels benoorden Bergerac uitstekend geschikt waren voor wijnbouw. Men noemde ze Vinée Nord, en honderd jaar later genoten de vins de la Vinée een grotere reputatie dan de overige wijnen van Bergerac. De naam Pécharmant ontstond later. Het is een verbastering van pech charmant ofwel ‘charmante heuveltop’. Binnen het zo’n 400 hectare bestrijkende Pécharmant worden tegenwoordig alleen rode wijnen gemaakt, meestal van een cocktail van druiven. De meest geteelde variëteit is de merlot (ruim 40 procent; geeft souplesse en een donker aroma). Daarna volgt de cabernet sauvignon (circa 35 procent; voor tannine, ras, cassis). De andere soorten zijn cabernet franc en malbec. De stokken staan op zand-, kiezel- en kleihoudende hellingen en plateaus die in de ondergrond een harde klei- en ijzerlaag bevatten (tran genaamd). Alle factoren samen geven kleurrijke, behoorlijk doortimmerde wijnen waarin elementen van zwart fruit en laurierdrop vaak samengaan met stevige tannines en tonen van hout. Een goede Pécharmant begint gewoonlijk na een jaar of drie op dronk te komen, maar opent zich pas werkelijk na nog eens zo lang te hebben gerijpt. Dat blijkt ook bij het proeven van de nog steeds jeugdige Château La Renaudie 2008, afkomstig van een van circa 25 particuliere bezittingen die de streek telt. De wijn werd opgevoed in eiken vaten en biedt een door drop en andere donkere aroma’s gemarkeerde smaak die tegelijk roosertonen bevat, een beetje besfruit, een hint van zwart fruit, wat jeugdige zuren en nog tannines. Ik heb hem geproefd bij gerookte eendenborst met schilfers harde geitenkaas, en dat ging eigenlijk best. Ongetwijfeld zal deze Pécharmant het nu eveneens goed doen bij rilletes en confits van eend of gans. En over een jaar of twee bij entrecote en lamsbout. Een fles kost €10,95 bij www.wijnkompas.nl.